Onze kudde

Toen Lana in mijn bezit kwam kon ik terecht op een kleine groepsstalling. Wat een eye-opener. De paarden konden hier echt paard zijn. De faciliteiten waren er niet voor de mens, wel voor alle paarden. De toenmalige staleigenaar zei het treffend: 'je paard woont hier, jij komt op bezoek'. Toen ik mijn vriend leerde kennen mocht ik Lana in de achtertuin zetten, dit was namelijk een weiland. Dit wilde ik dolgraag, maar dan wel volgens het paddock paradise principe. Wij hebben een kleine paddock aan huis gebouwd, met een zogenaamde track waardoor ze rondjes lopen en dus in beweging blijven. We zitten hier sinds 2017 en hebben nu een kudde van 5 paarden. Mijn eigen paard Lana en 4 pensionklanten. De paarden vormen een hechte kudde en liggen graag samen te slapen. Als je een tijdje naar de kudde kijkt zie je veel; onderlinge relaties, communicatie, gedrag. Als je bij ons op locatie komt zijn ze er altijd!

Lana

Lana is mijn haflinger merrie. Ze is van 2004 dus nu 17 jaar, volgens mijn vriend nog niet eens op de helft van haar leven! Ze had een hele hoop eigenaren gehad en was vaak verhuisd, ze was behoorlijk onzeker en buitenritjes gingen niet altijd van een leien dak. Tijdens mijn opleiding heb ik veel schriktraining met haar gedaan, wat haar veel zekerder heeft gemaakt. Ze staat onderaan in de kudde, wat ze eigenlijk wel fijn vind. Dan hoeft ze zelf niet te bepalen of iets levensgevaarlijk is, maar kijkt ze gewoon naar de kuddeleider. Ik doe vanalles met Lana, schriktraining, loswerken, springen, buitenrijden. Net waar we zin in hebben én ze is het voorbeeld als ik weer eens iets nieuws wil oefenen!

Lay

Lay is een draver van eveneens 17 jaar. Hier gaat ze met haar eigenaresse door een sliertengordijn. Ze staat al sinds het begin in de kudde en is dus ook goed gesettled. Ze is wel een baasje en laat zich niet zomaar opzij zetten door een kuddegenoot. Met mensen is ze juist heel gevoelig en heel fijn om mee te werken.

Noc

Noc staat ondertussen ook alweer 2,5 jaar bij ons. Noc is een Caramargue van 16 jaar, een ras wat zijn neusgaten dicht kan doen en onder water kan eten omdat hij oorspronkelijk uit het moeras komt. Hij heeft een heerlijk leven, vraagt aan iedereen die komt om knuffels en lekkers, staat boven Lana in rang en houdt ervan om bij haar in de buurt te zijn. 

Elsa

Elsa is een merrie uit Tsjechië. Hier op de foto met haar eigenaresse tijdens een trailerlaad sessie. Elsa is de leider van de kudde, al moest dat wel even 'besproken' worden met Lay toen ze hier kwam. Nu is Lay haar beste vriendin en wil ze ook liever niet dat Lay zonder haar op pad gaat.  

Charlie

Charlie is de nieuwste aanwinst. Charlie heeft niet het leukste verleden, maar heeft nu een eigenaar die alles voor hem over heeft. Hier links op de foto. Charlie is erg voorzichtig naar mensen toe. Met paarden kan hij het over het algemeen wel vinden.